Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žijeme si slušně, ale není to zadarmo…

Malé děti učíme, že si mohou pořídit jen to, na co budou mít peníze. Nejinak je tomu i v případě celých rodin, malých i velkých firem, měst a obcí a v neposlední řadě i státu. Současná ekonomická situace není příznivá, a proto tato rada platí dvojnásob.

V Plzni se nám žije slušně. Je to pěkné město, které se daří opravovat, přes veškeré problémy udržovat veřejný pořádek i rozvíjet. Máme zde celou řadu nových funkčních budov a další se stále staví, renovujeme a zakládáme parky, rozšiřujeme cyklostezky… a to všechno něco stojí.

Rozpočet města Plzně na jeden rok je přibližně 5 mld.  Kč. Ačkoli toto číslo mnohým z nás připadá jako obrovské, musíme si uvědomit, co vše se z těchto peněz hradí. Město totiž více jak 750 mil. Kč dotuje ročně provoz městské hromadné dopravy, na bezpečnost ve městě dává téměř 200 mil. Kč. Nejnákladnější však pro město Plzeň zůstává doprava – v roce 2012 bylo investováno do této oblasti téměř 1, 3 mld. Kč a v letošním roce to bude 1,7 mld. Kč .

Nic není zadarmo…a zábava už vůbec ne.

Druhý nejvyšší výdaj města je oblast kultury – v roce 2012 bylo investováno přibližně 516 mil.  Kč, v letošním roce to bude dokonce více  než 1 mld. Kč. Z této částky je podporováno nejen Divadlo J. K. Tyla a Komorní divadlo (společně přibližně 135 mil. Kč), ale i Divadlo Alfa (17 mil. Kč), Knihovna města Plzně (37 mil. Kč), Plzeňská filharmonie (15 mil.  Kč). V letošním roce bude z rozpočtu města hrazena i pokračující stavba nové budovy divadla.

A o tom, že opravdu nic není zadarmo, svědčí i příspěvek na provoz plzeňské ZOO, která město stojí více než 60 mil. Kč ročně, či financování sportovních aktivit probíhajících na území města. Na sportující mládež má pro letošní rok město vyhrazeno 10 mil. Kč, na provoz a údržbu sportovních hal a areálů už pak jde o stovky milionů – např. provoz a údržba Štruncových sadů přijde letos na více než 16 mil. Kč, plavecký bazén na více než 23 mil. Kč, zimní stadion na 15 mil. Kč a hala Lokomotivy na 5 mil. Kč. Mezi největší investice v oblasti sportovního vyžití patří: Rekonstrukce sportovní haly na Slovanech (62 mil. Kč), dokončení výstavby nového atletického stadionu v Plzni Skvrňanech (65 mil. Kč) a dokončení rekonstrukce fotbalového stadionu přibližně za 70 mil. Kč.

Jako levicový politik nemohu nezmínit podporu města v sociální oblasti. Kromě námi provozovaného Městského ústavu sociálních služeb (41 mil. Kč), podporujeme též neziskové organizace poskytující sociální služby (32 mil. Kč).

Uvědomuji si, že výše popsaných investic není nikdy dost, a že by si řada oblastí – i těch, které jsem tu nevyjmenoval – zasloužila daleko více pozornosti i financí. Ale my se prostě musíme vyrovnat s podmínkami, které máme a ne plakat nad tím, jak dříve bylo líp! Jsem rád, že se i přes řadu ekonomických překážek daří udržovat životní úroveň obyvatel Plzně na vysoké úrovni, a že i město jako takové poskytuje svým obyvatelům hezké místo pro život. 

Žijeme si na poměry České republiky dobře, ale každá legrace něco stojí, a to si musíme pamatovat i proto, že po nás přijdou jiní a budou chtít žít stejně dobře jako my a ne splácet dluhy minulosti.

Blíží se rok 2015 – tedy rok, kdy se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury. Osobně si přeji, aby tento projekt přinesl Plzni další nové možnosti v kulturním vyžití i v cestovním ruchu – a s tím i zvyšující se příjmy městské kasy. Pak si budeme zase moci dopřát o „trochu více té legrace“.

 

Autor: Martin Zrzavecký | čtvrtek 6.6.2013 15:49 | karma článku: 8,79 | přečteno: 642x
  • Další články autora

Martin Zrzavecký

Proč výdaje města Plzně na příští rok začínají šestkou...

V médiích se objevila informace, že poprvé v historii města Plzně začínají výdaje městského rozpočtu na příští rok číslovkou šest, to znamená, že přesahují částku šest miliard korun. To je pravda a je potřeba vysvětlit, proč tomu tak je. Začnu od základních parametrů: příjmy v rozpočtu na rok 2014 jsou zhruba 5,51 miliardy, výdaje jsou cca 6,55 miliardy a rozdíl mezi příjmy a výdaji je tak ve výši necelé 1,04 miliardy korun. Nesvědčí to ale o tom, že by rozpočet byl nevyrovnaný. Obce musí mít vyrovnaný rozpočet, tak jim to ukládá i zákon. Rozdíl je způsobený faktem, že končí programovací období pro čerpání dotací z Evropské unie. A my jsme se zavázali, že v rámci jednotlivých programů a dotačních titulů budeme realizovat některé významné projekty. A ty je potřeba předfinancovat, než dotace reálně dorazí na účet města.

3.12.2013 v 9:10 | Karma: 6,87 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Řemeslo má v dnešních dnech ještě zlatější dno,než kdykoli před tím

Plzeňský kraj má už po mnoho let přídomek průmyslový. I přes mnohaletou tradici řemesla v průmyslovém odvětví se však i tady technické vzdělávání ocitá v kritickém stavu. Poptávka po technických profesích je nejen v regionálních podnicích značná, „fachmanů“ se však žalostně nedostává.

16.4.2013 v 9:43 | Karma: 12,17 | Přečteno: 706x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

O osobních bankrotech a výkonu ekonomiky

Naši zemi zmítá ekonomická krize. Ale ne vše jen klesá, naopak tu máme ukazatele, které jdou - bohužel setrvale - nahoru. Například osobní bankroty. Jen u nás v Plzeňském kraji jich bylo za říjen letošního roku 156.

27.12.2012 v 13:15 | Karma: 14,01 | Přečteno: 805x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Malé adventní zamyšlení

V nějaké podobě to známe asi všichni – nenecháme se jenom unášet životem, ale snažíme se jej aktivně prožívat a spoluvytvářet podobu světa, ve kterém žijeme. Ne vždy se nám daří. Člověk pak náhle udělá chybné kroky, vytlouká klín klínem. Ptá se sám sebe, proč mu nejde to či ono, sám sebe nepoznává (kam zmizel úsměv a nadhled?) V takovém okamžiku je vhodné zastavit se, zklidnit se a začít „rozjímat“. Čas předvánoční, čas adventu je pro to vhodný a potřebný.

14.12.2012 v 12:20 | Karma: 7,20 | Přečteno: 572x | Diskuse| Politika

Martin Zrzavecký

Žebříček a rozpočet

Skoro všechny noviny píší o tom, kterak se ministr Kalousek stal v očích prestižního britského periodika The Financial Times „Nejdůvěryhodnějším ministrem financí“ v Evropě. Oslavovaný hrdina skromně děkuje a předkládá parlamentu rozpočet v pravdě úsporný – deficit pouhých 100 miliard.

28.11.2012 v 8:59 | Karma: 18,14 | Přečteno: 713x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Aktivní politik, který se zajímá o život kolem sebe. Mám na starosti finance města Plzeň, kde jsem náměstkem primátora.

Seznam rubrik