Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malé adventní zamyšlení

V nějaké podobě to známe asi všichni – nenecháme se jenom unášet životem, ale snažíme se jej aktivně prožívat a spoluvytvářet podobu světa, ve kterém žijeme. Ne vždy se nám daří. Člověk pak náhle udělá chybné kroky, vytlouká klín klínem. Ptá se sám sebe, proč mu nejde to či ono, sám sebe nepoznává (kam zmizel úsměv a nadhled?) V takovém okamžiku je vhodné zastavit se, zklidnit se a začít „rozjímat“. Čas předvánoční, čas adventu je pro to vhodný a potřebný.

 

 Může se nám to nelíbit, ale jako „moderní společnost“ či „Česká republika“ nejsme tak říkajíc v pohodě. Právě naopak – atmosféra je čím dál nervóznější, dusnější, internet začíná přetékat revolučními prohlášeními a novodobí spasitelé už se začínají řadit do fronty. „Král Karel“, šašek Žito 44, čestní a zásadoví miliardáři…

 Musím ještě jednou opakovat, co už jsem řekl. Nejlepší reakcí na všechno tohle je totiž opravdu pohodlně se posadit, nalít si skleničku něčeho dobrého, ponořit se do vzpomínek a v klidu popřemýšlet o životě, o společnosti i o tom, kam vlastně směřujeme. Do nového roku pak vykročíme mnohem lépe, a spokojeněji.

 Možná namítnete, že to nejde. Že naši společnost vede vláda přímo do ekonomické záhuby. Ale právě proto je nutné oprášit staré vzpomínky. Neříkám, že Nečasův „kabinet vládních krizí“ je nějaká výhra. Není, ale zažíváme něco takového snad poprvé?

 Byli například politici prvních polistopadových vlád lepší, než jsou ti současní? Nebo komunističtí papaláši? Vzpomínáte si ještě na postavy jako Jakeš, Štěpán či Lenárt? Při všech výhradách k současné vládě (a ty moje by vydaly na knihu), byly tyto kabinety výrazně horší.

 Ale přesto… Dovedete si představit, že by někdo vylezl na podzim 1989 na tribunu, prohlásil, že je kejklířem, a že ublíží každému, kdo se dotkne „krále králů“? Nebo by to udělal v první polovině 90. let v televizním studiu? Souhlasíte, že tenkrát bychom se takovému člověku všichni vysmáli? Tak proč ho bereme vážně teď, když jsme o dvacet let starší a zkušenější?!

 Možná namítnete, že naší společnosti nyní chybí vize. A opět se nelze nezeptat: Nechtěli jsme náhodou v roce 1989 dohnat západ a vyrovnat se životní úrovní třeba Skandinávii? Pokud si dobře pamatuji, tak chtěli! Nevšiml jsem si přitom, že bychom měli vymahatelnost práva jako v Británii či švédský sociální stát, nemluvě o německých silnicích, či institucích jako Cambridge. Ať se podívám, kam chci, vidím fůru práce. Hodně věcí se povedlo, ale je stále více toho, co ještě musíme udělat… Nikdo však snad neočekával, že nám ten ráj na zemi vytvoří EU bezplatně a na klíč…

 Chtěli jsme občanskou společnost? Chtěli? Tak co nám brání nyní, dvacet tři let po revoluci, také být skutečnou, emancipovanou občanskou společností. Jsem podnikatel a nelíbí se mi výše DPH? Co mi brání se ozvat? Jsem pedagog, lékař a nejsem spokojen s výší své mzdy? Mohu se přece ozvat tak jako například moji slovenští kolegové.

 Vadí nám rostoucí zadlužení rodin, drsné praktiky exekutorů či vymahačů? Tak dejme hlavy dohromady a vymysleme nějaké řešení, které by jak saturovalo oprávněné požadavky věřitelů, tak by nelikvidovalo dlužníky a nesnižovalo by jejich lidskou důstojnost.

 A takhle bych mohl pokračovat dlouho…

 Chci ale na těchto příkladech demonstrovat něco jiného – dejme si k letošním Vánocům společně ten nejkrásnější dárek. Vraťme do naší společnosti elán a optimismus!

 Ať se příští rok můžeme pustit do práce – snažit se být ve svých oborech dobří, vysmát se falešným mesiášům, v rámci standardních demokratických mechanismů nahradit všeobecně neoblíbené politiky jinými, kteří jsou na tom odborně i morálně lépe… Tedy podtrženo sečteno, snažit se udělat ze světa lepší místo.

P.S.: Budu se snažit

 

 

 

 

 

Autor: Martin Zrzavecký | pátek 14.12.2012 12:20 | karma článku: 7,20 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Martin Zrzavecký

Proč výdaje města Plzně na příští rok začínají šestkou...

V médiích se objevila informace, že poprvé v historii města Plzně začínají výdaje městského rozpočtu na příští rok číslovkou šest, to znamená, že přesahují částku šest miliard korun. To je pravda a je potřeba vysvětlit, proč tomu tak je. Začnu od základních parametrů: příjmy v rozpočtu na rok 2014 jsou zhruba 5,51 miliardy, výdaje jsou cca 6,55 miliardy a rozdíl mezi příjmy a výdaji je tak ve výši necelé 1,04 miliardy korun. Nesvědčí to ale o tom, že by rozpočet byl nevyrovnaný. Obce musí mít vyrovnaný rozpočet, tak jim to ukládá i zákon. Rozdíl je způsobený faktem, že končí programovací období pro čerpání dotací z Evropské unie. A my jsme se zavázali, že v rámci jednotlivých programů a dotačních titulů budeme realizovat některé významné projekty. A ty je potřeba předfinancovat, než dotace reálně dorazí na účet města.

3.12.2013 v 9:10 | Karma: 6,87 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Žijeme si slušně, ale není to zadarmo…

Malé děti učíme, že si mohou pořídit jen to, na co budou mít peníze. Nejinak je tomu i v případě celých rodin, malých i velkých firem, měst a obcí a v neposlední řadě i státu. Současná ekonomická situace není příznivá, a proto tato rada platí dvojnásob.

6.6.2013 v 15:49 | Karma: 8,79 | Přečteno: 642x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Řemeslo má v dnešních dnech ještě zlatější dno,než kdykoli před tím

Plzeňský kraj má už po mnoho let přídomek průmyslový. I přes mnohaletou tradici řemesla v průmyslovém odvětví se však i tady technické vzdělávání ocitá v kritickém stavu. Poptávka po technických profesích je nejen v regionálních podnicích značná, „fachmanů“ se však žalostně nedostává.

16.4.2013 v 9:43 | Karma: 12,17 | Přečteno: 706x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

O osobních bankrotech a výkonu ekonomiky

Naši zemi zmítá ekonomická krize. Ale ne vše jen klesá, naopak tu máme ukazatele, které jdou - bohužel setrvale - nahoru. Například osobní bankroty. Jen u nás v Plzeňském kraji jich bylo za říjen letošního roku 156.

27.12.2012 v 13:15 | Karma: 14,01 | Přečteno: 805x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Žebříček a rozpočet

Skoro všechny noviny píší o tom, kterak se ministr Kalousek stal v očích prestižního britského periodika The Financial Times „Nejdůvěryhodnějším ministrem financí“ v Evropě. Oslavovaný hrdina skromně děkuje a předkládá parlamentu rozpočet v pravdě úsporný – deficit pouhých 100 miliard.

28.11.2012 v 8:59 | Karma: 18,14 | Přečteno: 713x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:18

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Aktivní politik, který se zajímá o život kolem sebe. Mám na starosti finance města Plzeň, kde jsem náměstkem primátora.

Seznam rubrik