Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Singerova koncepce a Kalousek zadarmo drahý

Titul ekonomický náměstek primátora Plzně zní jistě vznešeně. Když si ovšem představíme stát jako firmu (v případě ČR nic těžkého, protože má nižší rozpočet, než leckterá velká korporace), stane se ze mě rázem cosi jako střední článek řízení. Tedy manažer, který má sice jistou svobodu rozhodování, ale musí se pohybovat v mantinelech, nastavených svými nadřízenými. Jako takový musím nést nelibě, pokud jsou moji „nadřízení“ (velmi mírně řečeno) nekoncepční. Ze stejné logiky věci mi pak každá koncepce musí udělat radost.

Tím samozřejmě neříkám, že každá koncepce musí být automaticky dobrá. Platí však staré přísloví, že lepší něco, než-li nic. Máme-li byť kontroverzní návrhy řešení, má vyšší management podklad k diskusi a střední články řízení po jejím ukončení vědí, co je čeká. A to má svoji váhu – v mém případě třeba při sestavování rozpočtu města nebo jednání s bankéři.

A takový balík promyšlených prorůstových opatření se nyní objevil. Má dva základní pilíře – snížení úrokových sazeb, a tím pádem puštění levných peněz do ekonomiky a devalvace koruny sloužící k podpoře domácích exportérů i třeba českých obchodníků v pohraničí. Je to dobrá koncepce?

Jak se to vezme. Vlastníkům cestovních kanceláří či prodejcům letenek zní slova o devalvaci koruny jistě nelibě. Stejně tak je možné, obávat se u stojanů benzínek nárůstu cen, protože jak známo, strategické suroviny se prodávají za dolary. Naopak exportéři po něčem takovém volají již dlouho.

Stejně tak mohou vyvolat kontroverze levné peníze v ekonomice. Diskutabilní je zejména předpoklad nárůstu hypoték. Realitní boom proběhl v letech 2006 – 2008 a není žádnou nadsázkou konstatovat, že kdo chtěl bydlet na hypotéku, už bydlí a noví klienti se proto nepohrnou. To je ovšem jen můj názor podpořený praxí. Na rozdíl například o ministra Kalouska jej nepovažuji za dogma a nevylučuji, že se mohu mýlit.

Kvalitu této koncepce musí posoudit experti – zejména makroekonomové – a pak ji schválit či neschválit vrcholoví politici. A převzít za toto rozhodnutí politickou odpovědnost. Má to ovšem hned několik háčků.

Tím prvním je fakt, že návrhy nepředkládá Ministerstvo financí – to se omezuje na škrty ve stylu špatného účetního – ale guvernér ČNB Miroslav Singer. Jeho úkolem je sice něco jiného, ale těžko vyčítat odborníkovi jeho formátu, že se snaží pracovat za jiné. Terčem výčitek by mělo být letargické Ministerstvo financí, které poslední dva (!) roky kromě škrtů a nárůstu daní nic nepředvedlo a Singerovy návrhy nebylo schopné ani na odborné úrovni okomentovat. Znamená to tedy, že uvedené návrhy bude řešit v rámci své (ne úplně malé) kompetence centrální banka a vláda půjde svojí vlastní cestou zvyšování daní a škrtů. Strašná představa.

Tím druhým je pak způsob vzniku materiálu. Připravili jej totiž ne právě špatně placení bankéři a možná proto z něj čiší optimismus. Jako člověk, pohybující se v jiné než bankovní praxi však žádný velký optimismus ve společnosti nevidím, a je proto otázka, zda případné kroky ČNB sednou na úrodnou půdu. Zkuste si schválně malý test. Úrokové sazby klesnou na 0 a nová Škoda Rapid bude v rámci leasingu stát pouhých 250.000 Kč. Zatím se bez auta buď obejdete, nebo Vaše stávající funguje dobře.  Pronajmete si ho na leasing? Nebo zvážíte všechna pro a proti (práce, rostoucí výdaje, rizika školného a dalších poplatků) a nic kupovat nebudete? Myslím, že takový drobný testík vydá za dlouhou ekonomickou analýzu.

Třetím problémem jsou pak možná rizika. Chceme-li například snížit kurs koruny vůči dolaru a euru, musí ČNB intervenovat a tyto měny nakupovat. Něco takového vždy vytvářelo prostor pro spekulace a finanční trhy jsou na podobné kroky velmi citlivé. Snadno se tak může stát, že koruna oslabí výrazněji, než by bylo vhodné a celkový výsledek intervence by naši ekonomiku spíše poškodil.

Jistě, o pár odstavců výše jsem tvrdil, že lepší „nedotažená“ koncepce než žádná.  To je bezesporu pravda. Musím však pojmenovat ty problémy, které vidím a věřím, že podobné reakce očekával i pan Singer.

Vlastně tím – i když každý v jiném měřítku – děláme oba to samé. Pracujeme za našeho vrchního makroekonoma Miroslava Kalouska. Ten je nyní, když guvernér ČNB představil svoji koncepci, lidově řečeno zadarmo drahý.

A to je pro občany moc špatná zpráva.

Autor: Martin Zrzavecký | pondělí 15.10.2012 13:23 | karma článku: 17,26 | přečteno: 1275x
  • Další články autora

Martin Zrzavecký

Proč výdaje města Plzně na příští rok začínají šestkou...

V médiích se objevila informace, že poprvé v historii města Plzně začínají výdaje městského rozpočtu na příští rok číslovkou šest, to znamená, že přesahují částku šest miliard korun. To je pravda a je potřeba vysvětlit, proč tomu tak je. Začnu od základních parametrů: příjmy v rozpočtu na rok 2014 jsou zhruba 5,51 miliardy, výdaje jsou cca 6,55 miliardy a rozdíl mezi příjmy a výdaji je tak ve výši necelé 1,04 miliardy korun. Nesvědčí to ale o tom, že by rozpočet byl nevyrovnaný. Obce musí mít vyrovnaný rozpočet, tak jim to ukládá i zákon. Rozdíl je způsobený faktem, že končí programovací období pro čerpání dotací z Evropské unie. A my jsme se zavázali, že v rámci jednotlivých programů a dotačních titulů budeme realizovat některé významné projekty. A ty je potřeba předfinancovat, než dotace reálně dorazí na účet města.

3.12.2013 v 9:10 | Karma: 6,87 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Žijeme si slušně, ale není to zadarmo…

Malé děti učíme, že si mohou pořídit jen to, na co budou mít peníze. Nejinak je tomu i v případě celých rodin, malých i velkých firem, měst a obcí a v neposlední řadě i státu. Současná ekonomická situace není příznivá, a proto tato rada platí dvojnásob.

6.6.2013 v 15:49 | Karma: 8,79 | Přečteno: 642x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Řemeslo má v dnešních dnech ještě zlatější dno,než kdykoli před tím

Plzeňský kraj má už po mnoho let přídomek průmyslový. I přes mnohaletou tradici řemesla v průmyslovém odvětví se však i tady technické vzdělávání ocitá v kritickém stavu. Poptávka po technických profesích je nejen v regionálních podnicích značná, „fachmanů“ se však žalostně nedostává.

16.4.2013 v 9:43 | Karma: 12,17 | Přečteno: 706x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

O osobních bankrotech a výkonu ekonomiky

Naši zemi zmítá ekonomická krize. Ale ne vše jen klesá, naopak tu máme ukazatele, které jdou - bohužel setrvale - nahoru. Například osobní bankroty. Jen u nás v Plzeňském kraji jich bylo za říjen letošního roku 156.

27.12.2012 v 13:15 | Karma: 14,01 | Přečteno: 805x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Malé adventní zamyšlení

V nějaké podobě to známe asi všichni – nenecháme se jenom unášet životem, ale snažíme se jej aktivně prožívat a spoluvytvářet podobu světa, ve kterém žijeme. Ne vždy se nám daří. Člověk pak náhle udělá chybné kroky, vytlouká klín klínem. Ptá se sám sebe, proč mu nejde to či ono, sám sebe nepoznává (kam zmizel úsměv a nadhled?) V takovém okamžiku je vhodné zastavit se, zklidnit se a začít „rozjímat“. Čas předvánoční, čas adventu je pro to vhodný a potřebný.

14.12.2012 v 12:20 | Karma: 7,20 | Přečteno: 572x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Aktivní politik, který se zajímá o život kolem sebe. Mám na starosti finance města Plzeň, kde jsem náměstkem primátora.

Seznam rubrik