Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aféra „metylalkohol“ : stát prohrává s mafií

„Chceme malý efektivní stát, který nebude občanům do ničeho zasahovat“, slibovala pravice a zejména ODS v mnoha předcházejících volbách. Jaká je po šesti letech vládnutí pravice realita?  Stát se hroutí, je nefunkční, a na právě vyhlášené prohibici je jasně vidět, že zasahuje do života občanů mnohem dramatičtěji, než kdy jakákoli demokratická vláda. I když v tomto případě je to opatření nevyhnutelné, velkou otázkou zůstává, zda je jasné, co bude po prohibici následovat.

Stát se totiž možná zmenšil, ale rozhodně není efektivnější. Zbavil se řady povinností, ale místo toho, aby lépe pracoval, ve skutečnosti se drolí, jeho funkce selhávají. Problémy řeší až ex post, v okamžiku, kdy nastanou, místo toho, aby je nastavenými pravidly předem odstraňoval. Stát, který nás má účinně chránit před prodejci falešného alkoholu a dalšími zloději, se spíše stává státem, kde se lépe podvádí a krade.

Na to, že stát zcela rezignoval na účinnou kontrolu, již léta upozorňují média, ekonomové i odboráři. Je veřejným tajemstvím, že se do České republiky pašuje alkohol ve velkém i o přinejmenším nestandardním „účetnictví“ některých maloobchodních prodejců… a nic. Jak Policii, tak Celní správu paralyzují nesmyslné plošné škrty, byrokracie a v neposlední řadě také jiné úkoly, kterými se musejí zabývat. To pak způsobuje nedostatečnou funkčnost kontrolních mechanismů.

Ochrana jednotlivce byla naopak natolik posílena, že když někdo natočí na kameru zloděje, který mu loupí v prodejně, sám dostane pokutu. Z neplacení daní a korupce se stalo tak normální jednání, že nás překvapí snad jen to, když dosahuje miliardových rozměrů. Máte-li peníze, můžete klidně opilý přejet paní na přechodu a policie vám „tak nějak neformálně“ pomůže. Uplyne pár týdnů nebo měsíců a vlastně se nic moc neděje…

Vše nasvědčuje tomu, že problém s metylalkoholem není mimořádná neočekávaná událost, ale dlouhodobé systémové selhání. Vláda na to navíc reaguje chaoticky, bezprecedentním zásahem do života lidí, jehož efekt je - přiznejme si to - diskutabilní. Jistě, v tomto momentě je třeba chránit životy lidí, ale je prohibice tím správným řešením? Místo, aby policie vrhla všechny síly na hledání hlavy a chapadel metylové mafie, vyčerpává je tisíci nesmyslnými kontrolami, které zjišťují, zda v regálech samoobsluh náhodou nestojí zakázaný alkohol, a zda je z jídelního lístku vymazána nabídka rumu. V celách zatím končí jen drobné rybky, které prodaly pár pančovaných láhví…

Jak uvedl předseda Potravinářské komory Miroslav Toman, mnohem efektivnější než plošná prohibice s nejasným koncem by byl okamžitý zákaz dovozu metanolu (který se u nás nevyrábí) a inventura veškerých zásob alkoholu, jež by zkontrolovala, zda mají láhve pravé kolky. To by šlo udělat za 3 – 4 dny, jak ale Toman poznamenává, „ pokud by se někomu chtělo pracovat“.

Dlouhodobějšími kroky by mělo být zavedení licencí pro prodejce alkoholu a obnovení povinného používání registračních pokladen nebo elektronického účetnictví. Registrační pokladny znemožňující prodej zboží mimo oficiální zdroje včetně nelegálního alkoholu byly mimochodem u nás povinné od roku 2005. Toto opatření vlády ČSSD, ale Topolánkova vláda v roce 2008 zrušila. To už vznikal stát, kde se lépe podvádí a krade…

Jestliže nejsou postihovány obří rozkrádačky na ministerstvu obrany, pokud člověk odpovědný za stovky milionů zmizelých v kauze Promopro dál sedí ve vládě, a pokud bývalý ministr dopravy za podivně získané stamilióny kupuje fotbalové kluby, není divu, že zločinci dokážou plošně obcházet daňovou povinnost a rozsáhle falšovat alkohol. Aféra s metanolem, která zabila a žel možná ještě zabije několik desítek lidí, na to jenom poukázala.

Oslabený stát zkrátka prohrává svůj boj s organizovaným zločinem a nyní se jen hekticky snaží dohnat své chyby.

 

Autor: Martin Zrzavecký | pondělí 17.9.2012 12:59 | karma článku: 33,28 | přečteno: 1976x
  • Další články autora

Martin Zrzavecký

Proč výdaje města Plzně na příští rok začínají šestkou...

V médiích se objevila informace, že poprvé v historii města Plzně začínají výdaje městského rozpočtu na příští rok číslovkou šest, to znamená, že přesahují částku šest miliard korun. To je pravda a je potřeba vysvětlit, proč tomu tak je. Začnu od základních parametrů: příjmy v rozpočtu na rok 2014 jsou zhruba 5,51 miliardy, výdaje jsou cca 6,55 miliardy a rozdíl mezi příjmy a výdaji je tak ve výši necelé 1,04 miliardy korun. Nesvědčí to ale o tom, že by rozpočet byl nevyrovnaný. Obce musí mít vyrovnaný rozpočet, tak jim to ukládá i zákon. Rozdíl je způsobený faktem, že končí programovací období pro čerpání dotací z Evropské unie. A my jsme se zavázali, že v rámci jednotlivých programů a dotačních titulů budeme realizovat některé významné projekty. A ty je potřeba předfinancovat, než dotace reálně dorazí na účet města.

3.12.2013 v 9:10 | Karma: 6,87 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Žijeme si slušně, ale není to zadarmo…

Malé děti učíme, že si mohou pořídit jen to, na co budou mít peníze. Nejinak je tomu i v případě celých rodin, malých i velkých firem, měst a obcí a v neposlední řadě i státu. Současná ekonomická situace není příznivá, a proto tato rada platí dvojnásob.

6.6.2013 v 15:49 | Karma: 8,79 | Přečteno: 642x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Řemeslo má v dnešních dnech ještě zlatější dno,než kdykoli před tím

Plzeňský kraj má už po mnoho let přídomek průmyslový. I přes mnohaletou tradici řemesla v průmyslovém odvětví se však i tady technické vzdělávání ocitá v kritickém stavu. Poptávka po technických profesích je nejen v regionálních podnicích značná, „fachmanů“ se však žalostně nedostává.

16.4.2013 v 9:43 | Karma: 12,17 | Přečteno: 706x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

O osobních bankrotech a výkonu ekonomiky

Naši zemi zmítá ekonomická krize. Ale ne vše jen klesá, naopak tu máme ukazatele, které jdou - bohužel setrvale - nahoru. Například osobní bankroty. Jen u nás v Plzeňském kraji jich bylo za říjen letošního roku 156.

27.12.2012 v 13:15 | Karma: 14,01 | Přečteno: 805x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Malé adventní zamyšlení

V nějaké podobě to známe asi všichni – nenecháme se jenom unášet životem, ale snažíme se jej aktivně prožívat a spoluvytvářet podobu světa, ve kterém žijeme. Ne vždy se nám daří. Člověk pak náhle udělá chybné kroky, vytlouká klín klínem. Ptá se sám sebe, proč mu nejde to či ono, sám sebe nepoznává (kam zmizel úsměv a nadhled?) V takovém okamžiku je vhodné zastavit se, zklidnit se a začít „rozjímat“. Čas předvánoční, čas adventu je pro to vhodný a potřebný.

14.12.2012 v 12:20 | Karma: 7,20 | Přečteno: 572x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Aktivní politik, který se zajímá o život kolem sebe. Mám na starosti finance města Plzeň, kde jsem náměstkem primátora.

Seznam rubrik