Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

DPH Špatná a horší varianta

Už je to nějaký čas, kdy jsem zaslechl anekdotu, podle které „tato vládá stráví zbytek svého krátkého života v bolestech“. Události posledních dnů opět daly jejímu neznámému autorovi za pravdu – a dokonce se spekuluje, že by se mohlo jednat i o předsmrtné křeče, protože premiér Nečas stylem japonských kamikadze spojil osud hlasování o dalším zvýšení DPH právě s osudem vlády.

Možná bychom se měli radovat. Ale jsou k tomu důvody? Při důkladnějším pohledu  vidím důvodů k radosti jen málo. Prvním problémem je samozřejmě judikát Ústavního soudu z roku 2009, který má - což premiérovi zjevně nedochází - povahu precedentu. Pád vlády v polovině jejího funkčního období podle Ústavního soudu nesmí znamenat předčasné volby. To by komplikovalo situaci i v případě, že by premiér Nečas měl plán B (například „překlenovací“ vládu odborníků). Že jej nemá a zkouší taktiku, která se před nedávnem nevyplatila slovenské premiérce Radičové, je přitom nabíledni.

Předchozí řádky, v nichž jsem se jako komunální politik pustil do hodnocení celostátního vývoje, jsem nepsal náhodou. Musel jsem si totiž udělat výchozí bod pro následující úvahy, které už plně spadají do pole mojí působnosti.

Pokud dojde tedy k pádu vlády při zachování stávající podoby sněmovny, patrně nebude zvýšeno DPH a naopak dojde ke změně rozpočtového určení daní dle návrhu pánů Kalouska a Gazdíka. Ačkoliv je téměř jisté, že tento návrh neprojde v Senátu, jsem přesvědčen, že ho tato poslanecká sněmovna znovu potvrdí podle hesla „prošel bez problémů jednou, projde i podruhé“. Schvalováním zákonů, vrácených Senátem či prezidentem ovšem také legislativní činnost sněmovny končí a tolik potřebné kroky k oživení naší ekonomiky se odkládají (nejdříve) na podzim 2014.

Po prorůstových opatřeních volají podnikatelé i ekonomové (včetně pravicového NERVU) již delší dobu. Hovoří se zejména o stavebních investicích – to je ostatně i politika Plzně, viz. tolik diskutované „depo“. Rádi bychom v tomto ohledu s vládou (klidně i pravicovou) spolupracovali, neboť by nám mělo jít o totéž – tedy o překonání krize. Tato naděje (byť mizivá) s pádem Nečasova kabinetu přestává existovat docela. Otevřenou otázkou pak je, co udělá pád vlády s čerpáním evropských fondů. Pokud to, čeho se obávám, má vážný problém i Plzeň.

Tak tedy varianta B – poslanci se nakonec zaleknou a zvýšení DPH na 15 a 21% podpoří.  Na tuto variantu sází premiér - veřejně ji deklaruje - který chce rebely přesvědčit. A já se ptám: Čím? Argumenty zjevně ne - ty stávající nezabraly a nové evidentně žádné nemá. Tak tedy prebendami a funkcemi? To by byla vskutku koncepční a rozpočtově odpovědná politika… Ale dejme tomu, že nespokojení poslanci pro zvýšení DPH nakonec ruku zvednou.

To bude znamenat – ač si zřejmě předkladatelé návrhu myslí opak – další propad výběru nepřímých daní. To by mělo vliv i na městské finance. Plzeň leží v dojezdové vzdálenosti do SRN a již dnes se pořádají nákupní výlety, ne nepodobné těm, které jsme znali z počátku devadesátých let. Až na to, že tehdy lidé v Německu nakupovali zboží, které u nás nebylo k dostání, dnes nakupují, aby ušetřili. Plzeňští obchodníci si již dnes stěžují na klesající zisky – další pokles jejich příjmů bude znamenat i propad výběru daní jak ve státním rozpočtu, tak v městské pokladně bude (už zase) o něco méně.

Úkolem města není suplovat roli státu, například v sociální oblasti. Vláda však k tomu velká města i vyšší územněsprávní celky svojí politikou škrtů nutí. Současně se stará o to, aby na tyto úkoly, které je nutno kvůli zachování sociálního smíru plnit, měly tyto subjekty stále méně peněz. Není to tak dávno, co jsme museli – často velmi drasticky – upravit městský rozpočet kvůli RUD. Nyní se na nás chystají další rány.

Vláda si tím paradoxně střílí vlastní gól. Jeden příklad za všechny – pokud například město Plzeň vytvoří ve spolupráci s podnikateli 250 nových pracovních míst, bude v evidenci uchazečů o zaměstnání o 250 lidí méně a jenom v Plzni stát ušetří několik milionů korun měsíčně. Je smutné, že to odpovědným ministrům stále nedochází.

Pokud bych měl nastínit nějaké řešení situace, tak by premiér měl uznat nesmyslnost zvyšování DPH a návrh stáhnout. Současně by měla vláda (konečně po dvou letech) přestat jít proti všem a začít naslouchat hlasům odborníků tj. ekonomů, podnikatelů, či odborářů. Zároveň je také nutné přestat válčit s městy a kraji, a navázat s těmito subjekty spolupráci. Pak by se naše těžce zkoušená ekonomika začala konečně uzdravovat.

Bohužel, v něco takového věří jen chorobný optimista – zbývá tedy první či druhá varianta. Nezůstává nám nic jiného, než se snažit, aby západočeská metropole přežila ekonomické šílenství této vlády, obstála v turbulencích  přetrvávající krize a dokázala suplovat v mnohých ohledech stát. Lehké to nebude, ale jiné řešení nevidím.

Autor: Martin Zrzavecký | pondělí 10.9.2012 14:10 | karma článku: 10,36 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Martin Zrzavecký

Proč výdaje města Plzně na příští rok začínají šestkou...

V médiích se objevila informace, že poprvé v historii města Plzně začínají výdaje městského rozpočtu na příští rok číslovkou šest, to znamená, že přesahují částku šest miliard korun. To je pravda a je potřeba vysvětlit, proč tomu tak je. Začnu od základních parametrů: příjmy v rozpočtu na rok 2014 jsou zhruba 5,51 miliardy, výdaje jsou cca 6,55 miliardy a rozdíl mezi příjmy a výdaji je tak ve výši necelé 1,04 miliardy korun. Nesvědčí to ale o tom, že by rozpočet byl nevyrovnaný. Obce musí mít vyrovnaný rozpočet, tak jim to ukládá i zákon. Rozdíl je způsobený faktem, že končí programovací období pro čerpání dotací z Evropské unie. A my jsme se zavázali, že v rámci jednotlivých programů a dotačních titulů budeme realizovat některé významné projekty. A ty je potřeba předfinancovat, než dotace reálně dorazí na účet města.

3.12.2013 v 9:10 | Karma: 6,87 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Žijeme si slušně, ale není to zadarmo…

Malé děti učíme, že si mohou pořídit jen to, na co budou mít peníze. Nejinak je tomu i v případě celých rodin, malých i velkých firem, měst a obcí a v neposlední řadě i státu. Současná ekonomická situace není příznivá, a proto tato rada platí dvojnásob.

6.6.2013 v 15:49 | Karma: 8,79 | Přečteno: 642x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Řemeslo má v dnešních dnech ještě zlatější dno,než kdykoli před tím

Plzeňský kraj má už po mnoho let přídomek průmyslový. I přes mnohaletou tradici řemesla v průmyslovém odvětví se však i tady technické vzdělávání ocitá v kritickém stavu. Poptávka po technických profesích je nejen v regionálních podnicích značná, „fachmanů“ se však žalostně nedostává.

16.4.2013 v 9:43 | Karma: 12,17 | Přečteno: 706x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

O osobních bankrotech a výkonu ekonomiky

Naši zemi zmítá ekonomická krize. Ale ne vše jen klesá, naopak tu máme ukazatele, které jdou - bohužel setrvale - nahoru. Například osobní bankroty. Jen u nás v Plzeňském kraji jich bylo za říjen letošního roku 156.

27.12.2012 v 13:15 | Karma: 14,01 | Přečteno: 805x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Malé adventní zamyšlení

V nějaké podobě to známe asi všichni – nenecháme se jenom unášet životem, ale snažíme se jej aktivně prožívat a spoluvytvářet podobu světa, ve kterém žijeme. Ne vždy se nám daří. Člověk pak náhle udělá chybné kroky, vytlouká klín klínem. Ptá se sám sebe, proč mu nejde to či ono, sám sebe nepoznává (kam zmizel úsměv a nadhled?) V takovém okamžiku je vhodné zastavit se, zklidnit se a začít „rozjímat“. Čas předvánoční, čas adventu je pro to vhodný a potřebný.

14.12.2012 v 12:20 | Karma: 7,20 | Přečteno: 572x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Aktivní politik, který se zajímá o život kolem sebe. Mám na starosti finance města Plzeň, kde jsem náměstkem primátora.

Seznam rubrik