Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fauly pro sport

Tak jsme si vychutnali úspěchy plzeňských fotbalistů a hokejistů. Není snad žádný roduvěrný „Plzeňák“, který by nebyl hrdý na to, co naše týmy dokázaly. Nervy drásající závěr extraligy sice přinesl lehkou chmurku, ale jinak máme mnoho důvodů, proč být hrdi. Počáteční euforie poněkud vyvanula a je nejvyšší čas vrátit se zpátky na zem, a začít se opět dívat na sport v Plzni bez růžových brýlí. A řekněme si na rovinu, že momentální situace je tristní.

Možná je mezi nimi nový Horvát, ale když přestaneme financovat mládežnický sport, nikdy ho neobjevíme.FC Viktoria Plzeň

Všichni obdivujeme výkony Horváta či Čecha, ale jejich dnešní výkony jsou výsledkem dlouhodobého procesu. Ten v jejich případě začal někdy v osmdesátých letech, kdy se na hřišti sešla skupina desetiletých kluků, kteří snili o tom, že budou druhým Maradonou. Většinu z nich ovšem čekal méně romantický osud. Nyní provozují jiné povolání a fotbalu se věnují buď v okresním přeboru, nebo častěji jen u televize či v ochozech stadionů. Jen ti nejlepší z nejlepších se dostali do první ligy či evropských klubů.

Je jasné, že výchova fotbalové či hokejové mládeže stojí peníze. A ne malé. Nejsou to jen (spíše symbolické) odměny trenérů, ale hlavně provoz a obnova sportovišť, branek, sportovní pomůcky apod. Jak přitom vyplývá z výše uvedeného, jenom v devíti případech z deseti se tato investice do talentu, vůle a disciplíny přetaví do osobností vrcholového sportu. Je to nezbytný základ jak pro masový sport, tak pro novou generaci českých národních týmů.

Financování sportu bylo dlouhé roky řešené tak, aby pro něj byly zajištěny externí zdroje i mimo státní rozpočet. Základní zdroje byly přitom tři – společnost Sazka, příjmy z provozování hazardu a městské pokladny. Nyní dva ze tří těchto zdrojů vypadly. Jak to dopadlo se Sazkou, asi všichni víme - nové zdanění hazardu je stále bez konečného řešení ve sněmovně a ještě tam nejspíš chvíli pobude. Ve hře tak zůstává podpora sportu z městského rozpočtu. I na města však dopadly důsledky globální finanční krize, musí šetřit a pečlivě hlídat každou korunu. Rozpočet našeho města navíc velmi významně ovlivní – také stále nejasná – nové pravidla rozpočtového určení daní.

Jak to tedy vypadá v praxi? Nechme chvíli mluvit čísla. V roce 2009 dostali plzeňští sportovci celkem 50 milionů korun. Z toho 20 milionů od loterijní společnosti Sazka, jímž byli akcionáři, 15 milionů od města na provoz a dalších 15 milionů na investice. V roce 2010 už to bylo jinak – od Sazky nepřišla ani koruna a příspěvek města se z pochopitelných důvodů snížil na pouhých 10 milionů. S takovou sumou toho zvláště v oblasti výchovy mládeže mnoho vykouzlit nelze.

Pokud by současný trend pokračoval, dostavily by se dva hlavní výsledky. Stačí se letmo podívat na soupisku A týmu Viktorky abychom zjistili, že „áčko“ z velké části stojí na generaci skoro třicátníků. Čím méně peněz budeme věnovat výchově dorostu a žáků, tím je menší pravděpodobnost, že se za současné hvězdy najde adekvátní náhrada. Zdůrazňuji adekvátní – všechny soupisky budou vždy plné, ale otázka je, na kterou ligu to bude stačit. Jak to vypadá v té druhé, přitom plzeňští fotbaloví fanoušci dobře vědí. Není to tak dávno … Podobná situace by nastala také v ostatních odvětvích …

Druhým důsledkem bude to, na co už v 80. letech přišel jeden významný americký politik. Totiž fakt, že značná část mládeže ze sebe dostane energii buď na hřišti nebo na ulici, a že každý dolar zbytečně ušetřený na mládežnickém sportu, znamená jiný dolar zbytečně vynaložený na boj s kriminalitou. A tak začal do mládežnického sportu velkoryse investovat.

Ten politik se jmenoval Ronald Reagan, jinak známý odpůrce jakýchkoliv dotací do čehokoliv, který například proslul citátem: „Stát není řešením problému, ale jeho součástí“. Byl však natolik pragmatický, že když viděl oblast, kde dotace fungují, neváhal své principy popřít. A fungovalo to.

Pokud chceme, aby to fungovalo i u nás, musíme se urychleně pustit do práce. Vyřešit externí zdroj financování sportu, rozpočtové určení daní, loterijní zákon … Jinak budeme za pár let vzpomínat na ulicích plných nudících se teenagerů na zašlou slávu fotbalové a hokejové Plzně.   

Autor: Martin Zrzavecký | pondělí 4.6.2012 11:35 | karma článku: 11,01 | přečteno: 842x
  • Další články autora

Martin Zrzavecký

Proč výdaje města Plzně na příští rok začínají šestkou...

V médiích se objevila informace, že poprvé v historii města Plzně začínají výdaje městského rozpočtu na příští rok číslovkou šest, to znamená, že přesahují částku šest miliard korun. To je pravda a je potřeba vysvětlit, proč tomu tak je. Začnu od základních parametrů: příjmy v rozpočtu na rok 2014 jsou zhruba 5,51 miliardy, výdaje jsou cca 6,55 miliardy a rozdíl mezi příjmy a výdaji je tak ve výši necelé 1,04 miliardy korun. Nesvědčí to ale o tom, že by rozpočet byl nevyrovnaný. Obce musí mít vyrovnaný rozpočet, tak jim to ukládá i zákon. Rozdíl je způsobený faktem, že končí programovací období pro čerpání dotací z Evropské unie. A my jsme se zavázali, že v rámci jednotlivých programů a dotačních titulů budeme realizovat některé významné projekty. A ty je potřeba předfinancovat, než dotace reálně dorazí na účet města.

3.12.2013 v 9:10 | Karma: 6,87 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Žijeme si slušně, ale není to zadarmo…

Malé děti učíme, že si mohou pořídit jen to, na co budou mít peníze. Nejinak je tomu i v případě celých rodin, malých i velkých firem, měst a obcí a v neposlední řadě i státu. Současná ekonomická situace není příznivá, a proto tato rada platí dvojnásob.

6.6.2013 v 15:49 | Karma: 8,79 | Přečteno: 642x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Řemeslo má v dnešních dnech ještě zlatější dno,než kdykoli před tím

Plzeňský kraj má už po mnoho let přídomek průmyslový. I přes mnohaletou tradici řemesla v průmyslovém odvětví se však i tady technické vzdělávání ocitá v kritickém stavu. Poptávka po technických profesích je nejen v regionálních podnicích značná, „fachmanů“ se však žalostně nedostává.

16.4.2013 v 9:43 | Karma: 12,17 | Přečteno: 706x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

O osobních bankrotech a výkonu ekonomiky

Naši zemi zmítá ekonomická krize. Ale ne vše jen klesá, naopak tu máme ukazatele, které jdou - bohužel setrvale - nahoru. Například osobní bankroty. Jen u nás v Plzeňském kraji jich bylo za říjen letošního roku 156.

27.12.2012 v 13:15 | Karma: 14,01 | Přečteno: 805x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Malé adventní zamyšlení

V nějaké podobě to známe asi všichni – nenecháme se jenom unášet životem, ale snažíme se jej aktivně prožívat a spoluvytvářet podobu světa, ve kterém žijeme. Ne vždy se nám daří. Člověk pak náhle udělá chybné kroky, vytlouká klín klínem. Ptá se sám sebe, proč mu nejde to či ono, sám sebe nepoznává (kam zmizel úsměv a nadhled?) V takovém okamžiku je vhodné zastavit se, zklidnit se a začít „rozjímat“. Čas předvánoční, čas adventu je pro to vhodný a potřebný.

14.12.2012 v 12:20 | Karma: 7,20 | Přečteno: 572x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Aktivní politik, který se zajímá o život kolem sebe. Mám na starosti finance města Plzeň, kde jsem náměstkem primátora.

Seznam rubrik